Bazen bir tek kelimenin telâffuzu bile, o kişinin geçmişi, öğrenim derecesi, zihin faaliyeti ve yeteneği hakkında fikir verebilir. Ses; dalgınlık, kayıtsızlık, korkma, utanma, kibirlilik, kendini beğenme, dikkatsizlik, bünyece zayıflık vb. birçok özellikleri ortaya koyabilir. Aynı zamanda o kimsenin uyanık, yetenekli, dengeli, atak, makul, cesur olduğunu da gösterebilir. Kaba, pürüzlü, sert, haşin, genizsil, çok ince sesler; dinleyenler üzerinde iyi bir etki bırakmaz.
Diksiyonda başarı; kişinin okuduğunu, söylediğini içinde duyabilmesine, içinden geldiği gibi sıcak, içten söyleyebilmesine bağlıdır. Bahsedilen kabiliyetleri edindikten sonra, kişi söylediklerine bir anlam derinliği kazandırabilir. Bu eğitimin temelinde yer alan en önemli unsur sestir.
BEDEN DİLİ
İletişimin jest, hareket ve mimiklere dökülmüş hali olarak tanımlanabilen beden dili, hepimizin günlük yaşamında kendini ifade etme tarzı olarak tanımlanabilmektedir.
Beden dilinin doğru biçimde kullanımı hem karşı tarafa duygularınızı doğru bir biçimde yansıtabilmenize hem de karşınızdaki kişiye yönelik bir kanıya varabilmenizde büyük önem taşımaktadır.
Özellikle iş hayatında özgüvenini hareketlerine yansıtabilmiş, duruşunun farkında olan ve beden dilini etkin bir biçimde kullanabilen çalışanlar firmaların tercih listelerinde öncelikli sıraya yerleşmektedir.